Loading...

Barok woonstijl

Home » Woonstijlen » Barok woonstijl

De barok woonstijl vindt zijn oorsprong in Italië. Het is te herkennen aan een overvloed van ronde en gebogen vormen die enorm stijlvol en sierlijk zijn. De voornamelijk gouden meubels, sierlijsten, kroonluchters en vele spiegels maken dit glamoureuze plaatje compleet. Je vindt deze stijl in veel oude herenhuizen en kastelen, zoals het beroemde paleis van Versailles, terug. Maar ook in jouw woonkamer komt deze over-de-top-stijl prima tot zijn recht. Het geeft je interieur een prachtige flair.

De oorsprong van de barok stijl

Alhoewel de barokperiode aan het eind van de zestiende eeuw begon in Italië, komt het woord ‘barok’ van het Portugese ‘barroco’, wat ‘onregelmatig gevormde parel’ betekent. Het was bedoeld als een tegenbeweging van de katholieke kerk tegen het opkomend protestantisme. De stijl kwam niet alleen in het interieur tot uiting, ook in de beeldhouwkunst, literatuur, muziek, schilderkunst, tuinarchitectuur en gebouwarchitectuur. De barokke kunst in die tijd werd gekenmerkt door zijn realisme en dramatische effecten. 

Barok moest een wow-effect creëren. De kerk gaf schilders, beeldhouwers en andere kunstenaars daarom de opdracht om alle pracht en praal van het katholieke geloof te benadrukken om zo het geloof dichterbij de mensen te brengen. Een goed voorbeeld hiervan is Pieter Paul Rubens. Er werd, very barok, wat meer drama toegevoegd aan de Bijbelse verhalen. Zo ontstond de weelderige, levendige en rijke barokke kunst.

Maak een statement in je interieur met barok

Met barok geef je je huis een dramatisch en flamboyant tintje. De kleuren zijn gedurfd en in combinatie met luxe, rijk textiel en op-en-top gouden weelderige barok meubels geeft het je huis meer glamour. Symmetrie, ingewikkelde patronen en veel versieringen staan bij deze interieurstijl hoog in het vaandel. Het betekent opvallen, emoties opwekken, reacties uitlokken en vooral heel veel versieren. De gedachte is zeker niet ‘less is more’, maar ‘more is more’! De stijlkenmerken van het barokke tijdperk zijn:

  1. Hoge plafonds en sierlijsten: dit laat elke ruimte majestueus aandoen.
  2. Heel veel goud: uiteraard kun je voor meubels met goudkleurige elementen kiezen. Vind je dit too much? Gouden accessoires in de vorm van kandelaren, vazen, lampen en kussens met gouddraad geven de ruimte een barok tintje.
  3. Rijke kleuren: denk aan bordeauxrood, auberginepaars, smaragdgroen, maar ook crème en vanillegeel. Laat deze kleuren terugkomen in gordijnen, vloerkleden en accessoires.
  4. Gebogen en ronde vormen: dit maakt de ruimte sierlijk en symmetrisch, helemaal barok dus!
  5. Vergulde beelden en figuren: het was de bedoeling om de personages uit de Bijbel en heiligen meer zichtbaar te maken. Vandaar dat deze beelden en figuren goed bij de barok stijl passen.
  6. Rijk versierde vloerkleden: met zo’n zacht vloerkleed in barok print krijgt zelfs je vloer een luxe upgrade.

Zo pas je de barok stijl toe in je interieur

Behang

Kies ervoor om één wand te behangen met barok behang. Het behang is in veel motieven en kleuren verkrijgbaar. Wil je het rustig houden? Kies dan een simpel patroon in kalmerende kleuren zoals zwart en wit. Als je kiest voor een uitgesprokenere kleur met gouden motief, wordt de muur de blikvanger van de kamer. Maak het af met een barokke bank en gouden bijzettafel met mooie kandelaar of vaas.

Spiegels

Hoe meer spiegels, hoe beter. De omlijstingen zijn vaak gemaakt van goud, zijn sierlijk en hebben een soort kuif. Vroeger waren spiegels niet alleen een symbool voor schoonheid, ze waren destijds ook erg duur en werden daarom beschouwd als een absolute luxe. Plupsunt: spiegels maken de ruimte nog groter omdat ze het licht reflecteren.

Kroonluchter

Een kroonluchter is de eyecatcher aan het plafond. Hij is symmetrisch en op-en-top sierlijk met prachtige, glinsterende stenen. Hang de kroonluchter in een rustige ruimte en niet voor een muur met barokprint behang. Dan komt de mooie kroonluchter het beste tot zijn recht.

Barok meubels

Vaak zijn barok meubels gemaakt van exotische materialen, zoals palissander- en satijnhout met parelmoeren of ivoren afwerking. Het snijwerk van de meubels is adembenemend mooi. De meubels werden vaak afgewerkt met festoenen. Dit is snijwerk in de vorm van guirlandes met bloemen en vruchten. Ook dierenklauwen, kronen en emblemen zijn populair. Een graag gezien barok meubel is de secretaire en stoel die bekleed is met zijdedamast of zacht fluweel. Je kunt ervoor kiezen om de stoel opnieuw te laten bekleden zodat deze bij jouw interieur past. Dankzij het weelderige houtsnijwerk blijft de stoel een prachtige blikvanger.

Glitter en glans

Mooie, glanzende decoratie-items, zoals kristallen kandelaren en goudkleurige accessoires, weerkaatsen het licht waardoor de ruimte een luxueuze gloed krijgt. Ook met rijke, glanzende stoffen, zoals satijn en fluweel, kun je dit effect bereiken. Ze versterken namelijk die luxueuze look. Laat deze stoffen terugkomen in kussens, gordijnen en plaids.

Kunst aan de muur

In een barok interieur speelt kunst een belangrijke rol. Een schilderij met weelderig, realistisch tafereel is dus onmisbaar. Natuurlijk omlijst in een gouden, barokke frame zodat hij nog meer opvalt.

Haal de sfeer van het paleis van Versailles in huis

Door de koninklijke allure subtiel toe te passen, kan de barok stijl ook heel mooi zijn in een modern interieur. Wil je echt het Franse Versailles in huis halen? Ga dan over de top en schroom niet om met veel goudaccenten te werken. Combineer een statement barok behang met een effen kleur bank die terugkomt in het behang. Houd het aantal kleuren tot een minimum: kies één hoofdkleur en laat deze subtiel terugkomen door je interieur. 

De rest van de ruimte kleed je aan met neutrale kleuren. Door maar een paar barokke elementen aan je interieur toe te voegen, creëer je je eigen unieke barok stijl. Ga bijvoorbeeld voor één grote spiegel met leuke lijst of kies een barok bank als blikvanger in je moderne woonkamer. Wanneer je kiest voor goudkleurige accenten krijg je vanzelf een interieur met barok flair. Het is ook mooi om barok design toe te passen in een monochroom interieur. Het contrast tussen de strakke, ingetogen monochrome stijl en de weelderige, sierlijke barok stijl, geeft een speels effect aan je interieur.

Houd mij op de hoogte Laat uw e-mailadres achter en we zullen u informeren als het product weer uit voorraad leverbaar is.