Vintage woonstijl

Je krijgt waarschijnlijk al direct een bepaald beeld in je hoofd, wanneer je de woorden vintage woonstijl hoort. Maar klopt dit beeld, is het echt vintage? Die vraag zullen we eerst beantwoorden. Vintage wordt vaak verward met retro en deze twee stijlen zijn zeker niet hetzelfde! Het woord vintage wordt normaal gebruikt voor authentieke spullen die minimaal 30 jaar oud zijn. Deze items stammen dus uit de jaren vijftig, zestig, zeventig en begin jaren tachtig. Vintage meubelen hebben zichtbare gebruikssporen (in de positieve zin van het woord). Denk hierbij aan krassen, vervaagde kleuren, verweerde of afgebladderde verf. Deze zijn oud en gebruikt en kunnen, meestal na een kleine opknapbeurt, nog best even mee.

De vintage woonstijl toepassen in je interieur

De kunst van het toepassen in je interieur zit hem in de combinatie. De balans tussen de vintage look en een andere stijl moet goed zijn. Te veel vintage stijlelementen en meubelen creëren een museum effect. Je wil ook niet het huis van je oma namaken. Zorg daarom voor een moderne basis, met vintage elementen erin en borduur daar op verder. Let er wel op, dat wanneer je stijlen gaat mixen, je qua kleur een beetje bij elkaar in de buurt blijft.

In een vintage interieur wordt voornamelijk gebruik gemaakt van wit en bruine kleuren aangevuld met een accentkleur zoals olijfgroen, mosterdgeel, loodgrijs, petrol blauw en pasteltinten. Vintage kleuren zijn vaak warme en diepe kleuren. Ook wordt er in deze stijl veel gebruik gemaakt van geometrische en grafische vormen. Deze vormen zijn ook perfect voor een accentmuur in je woning. Gebruik behang met een retroprint in felle kleuren of juist met een bloemenmotief. Dit creëert direct een toffe vintage look in je woning en is een echte eye catcher.

Linksonder passen de kleuren van alle meubels en accessoires in een palet van warmgrijs, maar is het contrast opgezocht met de klassieke stijl van de fauteuil en salontafel. Rechtsonder vertellen de oude houten kast en de strakke belijning van het tafel in combinatie met de vintage stoelen weer heel een ander verhaal. Toch is alles met elkaar in harmonie.

De kenmerken van een vintage interieur

Het belangrijkste en meest kenmerkende aan de vintage stijl zijn de meubelen. Meubelen met organische, geometrische en gebogen patronen en vormen zijn een must. Deze hebben vaak sierlijke randen, originele pootjes en een prachtige vorm. Dit zorgt ervoor dat het meubel karakter uitstraalt en een goede sfeer creëert in je huis. Vintage meubelen zijn vaak gemaakt van hout met rijke afwerking en in combinatie met velours en leer en het gebruik van glas. De meest iconische items zijn kasten en stoelen. Deze zijn onmisbaar voor een vintage design.

Wil je nu alleen een vintage gevoel aan je bestaande stijl geven zonder direct het gehele interieur te veranderen dan kan dat heel gemakkelijk met accessoires. Net zoals bij het meubilair zijn hout, plastic en glas belangrijke materialen. Ook zijn opnieuw florale patronen en grafische motieven overheersend. Ook door vintage verlichting aan je interieur toe te voegen breng je een sfeervolle eye catcher in je huis. Je kunt denken aan een vintage vloerlamp maar ook boven de eettafel zijn hanglampen met een vintage karakter erg sfeervol. Deze kleine details maken je interieur helemaal af.