Landelijke woonstijl

Een landelijk woonstijl staat voor rust, ruimte en buiten naar binnen halen. Je haalt de rust en de sfeer van het landelijke leven in je interieur. Nostalgie, handwerk en natuurlijke materialen staan centraal in deze stijl.

Kenmerken landelijk interieur

Een landelijk interieur stijl kenmerkt zich door een rustieke en rustige sfeer. De basiskleuren zijn wit, diverse grijs en bruin tinten, natuurlijke kleuren en taupe.

Je kiest voor natuurlijke materialen zoals linnen, wol, katoen en grove weefsels. Natuurlijk kan hout en steen niet ontbreken in je landelijk interieur stijl. Op de vloer zie je vaak brede houten planken bijvoorbeeld in offwhite of een grijs tint. Je kunt ook kiezen voor grote stenen plavuizen in grijs of taupe. Als je echt durft, leg dan in de gang bakstenen voor een bijzonder landelijk effect. Op de muur ga je aan de slag met kalkverf in wit en grijstinten. Wat eigenlijk niet mag ontbreken in een landelijk interieur stijl is een grote houtkachel in het midden van de woonkamer. Gezellig om met het hele gezin op grote kussens omheen te gaan zitten. De houtblokken stapel je op tegen de muur in het zicht.

Met de woonaccessoires kun je in een landelijk interieur stijl echt je hart ophalen. Je kiest voor doorleefde woonaccessoires, robuust van vorm. In je landelijk interieur zet je gevlochten manden, glaswerk, foto’s en woonaccessoires met een verweerde look.

Landelijke stijl meubels

In een landelijk interieur staan grove meubels met een robuuste uitstraling. Landelijke meubels hebben geen harde, rechte lijnen of gladde afwerking maar juist een natuurlijke vorm. Grote houten kasten, een houten eettafel van onbewerkt hout, eetkamerstoelen met drukknopen en zachte stof en een comfortabele linnen hoekbank om het plaatje af te maken. Kies voor ronde vormen zoals je die vroeger zag (denk aan de bolpoten) en blijf weg bij de strakke lijnen die je meer ziet in een modern interieur. Als bijzettafels gebruik je krukjes van hout of juist metaal voor een mooi contrast.

In de slaapkamer plaats je een ledikant van smeedijzer of een bed van hout. Daarop een linnen dekbed met een gehaakt plaid. In de keuken komt het landelijk interieur ook duidelijk naar voren. Kies voor een houten keuken met latjes en daarboven natuursteen met een wasbak van keramiek.

Meubels

Landelijke stijl woonaccessoires

Woonaccessoires zijn erg belangrijk in een landelijk interieur. Ook bij de accessoires ga je uit van robuuste vormen, natuurlijke materialen in lichte tinten afgewisseld met grijs en bruin. Je kunt denken aan grote, sierlijke spiegels, vazen en potten van keramiek, glaswerk, services of porselein (sierlijke vormen), aardewerk met landelijke boeketten, gehaakte plaids en linnen kussens, grote stenen kaarsenhouders en kandelaars en op de vloer een koeienhuid of zacht, wollen kleed. Qua verlichting zie je vaak armaturen van smeedijzer, messing of koper, kroonluchters en lampenkappen van natuurlijke materialen zoals riet, touw of stof.