Loading...

Art Déco woonstijl

Home » Art Déco woonstijl

De Art Déco woonstijl bewijst dat interieurtrends uit de jaren ’20 van de vorige eeuw ook nu een heel goede match zijn! Een art deco stijl geeft je huis meer allure. Denk groots, zoals de rijke, mysterieuze Jay Gatsby van de film The Great Gatsby. Rijke kleuren, geometrische vormen, weelderige printjes, spiegelende oppervlakken en gelaagde verlichting zijn kenmerken van deze luxueuze interieurstijl.

Terug in de tijd: het grote verschil tussen de kunstvormen Art Nouveau en Art Déco

Deze twee interieurstijlen worden ten onrechte vaak door elkaar gehaald. Het verschil:

Art Nouveau

De kunststroming Art Nouveau, in het Duits Jugendstil genoemd, was er eerder: tussen 1890 en 1910. Het was een tegenreactie op de populaire en klassieke stijlen als het neoclassicisme. Je ziet hier dus veel zwierige en zwoele vormen geïnspireerd op de natuur.

Wat is de Art Déco woonstijl?

De Art Déco woonstijl ontstond rond 1910. Deze beweging was eclectisch omdat het een combinatie was van verschillende stijl- en kunststromingen uit de eerste jaren van de twintigste eeuw. De stijl werd sterk beïnvloed door andere culturen. De exotische prints waren geïnspireerd op verre oorden, zoals China (hallo, Chinees lijstwerk), Afrika (met name het textiel) en Zuid-Amerika (de trappiramide was een grote inspiratiebron). 

Ook de materialen die gebruikt werden, waren exotisch en kostbaar. Denk aan bijzondere houtsoorten, ivoor (gelukkig is dat nu verboden!), goud en andere luxe, exclusieve materialen. Hiertegenover stond een moderne richting, waarbij de nadruk lag op nieuwe materialen, zoals aluminium, chroom, staal en bakeliet.

Art Déco woonstijl
Art Déco woonstijl

De kenmerken van een Art Déco interieur

 1. Rijke, diepe kleuren
  Het basis kleurenschema van Art Déco woonstijl is zwart gecombineerd met wit. Dit kleurenpalet geeft een minimalistisch doch glamoreuze uitstraling. Her en der kies je voor een statementkleur, zoals dieppaars, pauwblauw, okergeel en donkergroen. De afwerking bestaat vaak uit gouden tinten. Super chique!
 2. Geometrische patronen
  De meest geziene geometrische vormen zijn zigzag, pijl, trapeze en veelhoeken. Een goede manier om meer geometrie in je interieur aan te brengen, is door een wandje te behangen. Populair is het behang met grafische dessins in allerlei kleuren en prints. Zo geeft een lichtroze behang met gouden lijnen precies de juiste dosis glamour dat past bij de roaring twenties.
 3. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…
  Je hebt spiegels en je hebt spiegels. De spiegels in Art Déco stijl zijn ge-wel-dig. De aparte, geometrische vormen die de spiegels hebben, geven de ruimte echt iets extra’s. Wil je het helemaal extravagant maken? Bekleed dan een hele wand met spiegels in geometrische vorm. Natuurlijk staat een enkele, ronde spiegel aan de muur ook heel mooi.
 4. Gelaagde verlichting
  Al die laagjes, vaak gemaakt van glas, maken de lampenkap een echte blikvanger. Flamboyant, opvallend en bovenal prachtig. Het staat mooi boven de eettafel, maar ook in de slaapkamer of gang.
 5. Luxueuze, glanzende stoffen
  Fluweel, fluweel en nog eens fluweel! Dit zie je veel terug in kussens, banken en poefen. Combineer met zacht en glad satijn voor een nog rijker effect.
 6. Chique materialen vol glans
  Deze materialen komen altijd terug in een art deco interieur: marmer, gelakt hout, messing en kristalglas.
 7. Ornamenten ter decoratie
  Een boog, tree, hoek of gekartelde lijn in huis brengt je terug naar de roaring twenties.

Subtiele touch van Art Déco

Vind je de extravagante stijl iets teveel van het goede? Geen zorgen. Je kunt deze geweldige woonstijl ook op een subtiele manier in je interieur integreren. Kies bijvoorbeeld accessoires in dezelfde kleur, print en stijl, zo creëer je rust in je interieur. Maar ga speelsheid zeker niet uit de weg. Bijvoorbeeld een subtiele krul, een opvallende vaas en geometrische vormen geven sfeer.

Houd mij op de hoogte Laat uw e-mailadres achter en we zullen u informeren als het product weer uit voorraad leverbaar is.